Om solsegel

Vad är solsegel?

Solsegel är en hårt spänd duk i specifika material som, med hjälp av fästpunkter i stolpar eller byggnader, monteras för att ge skydd mot solen. Solsegel ger både svalkande skugga och skyddar dessutom mot den skadliga UV-strålningen. Trots att solsegel ger sådant bra skydd mot solen så har det ändå ett ljusgenomsläpp vilket gör att man får en luftig känsla.

Solsegel jämfört med båtsegel eller segelduk

Segelduk är anpassad för segling, och härstammar från båtindustrin. I Sverige kan namnet ibland användas som ett annat namn för solsegel. Utseendet på ett båtsegel och ett solsegel ser på avstånd ganska lika ut. Men det är egentligen två helt skilda produkter. Ett båtsegel, som i grunden är byggd för att fånga vind, blir aldrig riktigt rätt. Det finns ett antal väsentliga skillnader

  • Våra solsegel är högspända. En rostfri vajer löper fritt runt om hela konstruktionen. Vilket ger en otroligt bra styrka.
  • Våra produkter har alltid kurvor. De hjälper till att spänna mittpartiet av hela materialet.
  • Fästpunkterna i seglet samt på stolpe är av helt annan kvalitet än andra produkter för att hålla för vind och stormbyar.
  • Våra segel är framtagna för att tåla och stå emot UV-strålning och för att inte blekas vid stark sol.
  • På alla våra vattentäta segel är fallet på seglet avgörande för avrinning

Är segeltak och solsegel samma sak?

Segeltak är ett vanligt ord för solsegel i Sverige. Ofta kan segeltak betyda en standardiserad produkt med fasta mått och ibland tillverkas de av omsydda båtsegel. Därför föredrar vi att använda termen “solsegel” eller ”designsegel” för de måttbeställda och specialanpassade solskydd vi erbjuder. Ett segeltak som är gjort av traditionell segelduk har oftast en “buk” – en inbyggnad i seglet för att fånga vind. Resultatet är en fladdrande installation som har en förkortad livslängd. 

Material för solsegel

Extreme 32

Extreme 32 är ett kraftigt membran speciellt utformad för storskaliga solsegel och strukturinstallationer som kräver hög hållfasthet och stabilitet. Tack vare fibrerna och konstruktionen fungerar Extreme 32 inte bara utmärkt under svåra förhållanden utan ger också imponerande UVR-skydd (upp till 95,8%).

Med hög hållfasthets- och stabilitetsegenskaper passar Extreme 32 perfekt till stora högspända solsegel eller unika arkitektoniska skuggkonstruktioner.

Monotec 370

De flesta av våra solsegel är gjorda i ett material som heter Monotec 370. Materialet släpper igenom ljus, luft och vatten men filtrerar bort UV-strålar och ger en känsla av rymd.

  • Monotec 370 tillverkas i Australien och är det starkaste solsegelmaterialet på världsmarknaden
  • Segelduken är gjord av HDPE (högdensitets polyethylen).
  • Tillverkningssättet kallas ”monofilament väv” – en rund väv som inte tappar sin struktur och ger en extremt lång hållbarhet och styrka
  • Brand- och vandalsäker. Materialets styrka och design gör att det är mycket motståndskraftigt mot både brand och vassa föremål.

Soltis 502

Våra vattentäta solsegel släpper inte igenom luft eller vatten. Med 40 olika färger finns det något för alla smaker. De ljusare färgerna har ett större ljusgenomsläpp. Materialet har en exceptionell dimensionsstabilitet, perfekt spänning och finish, samt långvarig mekanisk hållfasthet och imponerande livslängd.

Soltis 502 är ett utmärkt alternativ till markis. 

Skillnaden mellan ett vattentätt solsegel och ett båtsegel är att en vattentät produkt är stumt och 100% tätt. Vår globala samarbetspartner, företaget Serge Ferrari, är världsledande när det gäller förspända plastmembran. Ett vattentätt solsegel kräver ett fall, en lutning, för att undvika vattenansamlingar.