Solsegel - designade och hållbara

Vad är solsegel?

Solsegel är en hårt spänd duk i specifika material som, med hjälp av fästpunkter i stolpar eller byggnader, monteras för att ge skydd mot solen. Solsegel ger både svalkande skugga och skyddar mot skadlig UV-strålning. Trots att solsegel ger sådant bra skydd mot solen så har det ändå ett ljusgenomsläpp vilket gör att man får en luftig känsla exempelvis som solskydd för altan.

Solsegel jämfört med båtsegel

Båtsegel är anpassade för segling, och härstammar från båtindustrin. I Sverige kan namnet ibland användas som ett annat namn för solsegel och utseendet på ett båtsegel och ett solsegel ser på avstånd ganska lika ut, men det är egentligen två helt skilda produkter. Ett båtsegel, som i grunden är byggd för att fånga vind, blir aldrig riktigt rätt. Det finns ett antal väsentliga skillnader:

  • Vi använder alltid högspända solsegel. En rostfri vajer löper fritt runt om hela konstruktionen vilket ger en otroligt bra styrka.
  • Våra produkter har alltid kurvor. De hjälper till att spänna mittpartiet av hela materialet.
  • Fästpunkterna i seglet samt på stolpe är av betydligt bättre kvalitet än andra produkter för att hålla för vind och stormbyar.
  • Våra segel är framtagna för att tåla och stå emot UV-strålning och för att inte blekas vid stark sol.
  • På alla våra vattentäta segel är fallet på seglet avgörande för avrinning

Material för solsegel

Extreme 32 - stora segel

Extreme 32 är ett kraftigt membran speciellt utformad för storskaliga solsegel och strukturinstallationer som kräver hög hållfasthet och stabilitet. Tack vare fibrerna och konstruktionen fungerar Extreme 32 inte bara utmärkt under svåra förhållanden utan ger också imponerande UVR-skydd (upp till 95,8%).

Med hög hållfasthets- och stabilitetsegenskaper passar Extreme 32 perfekt till stora högspända solsegel eller unika arkitektoniska skuggkonstruktioner.

Monotec 370 - solsegel

De flesta av våra solsegel är gjorda i ett material som heter Monotec 370. Materialet släpper igenom ljus, luft och vatten men filtrerar bort UV-strålar och ger en känsla av rymd.
  • Monotec 370 tillverkas i Australien och är det starkaste solsegelmaterialet på världsmarknaden
  • Segelduken är gjord av HDPE (högdensitets polyethylen).
  • Tillverkningssättet kallas ”monofilament väv” – en rund väv som inte tappar sin struktur och ger en extremt lång hållbarhet och styrka
  • Brand- och vandalsäker. Materialets styrka och design gör att det är mycket motståndskraftigt mot både brand och vassa föremål.

Soltis 502 - vattentätt

Våra vattentäta solsegel släpper inte igenom luft eller vatten. Med 40 olika färger finns det något för alla smaker. De ljusare färgerna har ett större ljusgenomsläpp. Materialet har en exceptionell dimensionsstabilitet, perfekt spänning och finish, samt långvarig mekanisk hållfasthet och imponerande livslängd. Soltis 502 är ett utmärkt alternativ till markis. Skillnaden mellan ett dessa segel och ett båtsegel är att en vattentät produkt är stumt och 100% tätt. Vår globala samarbetspartner, företaget Serge Ferrari, är världsledande när det gäller förspända plastmembran. Ett vattentätt solsegel kräver ett fall, en lutning, för att undvika vattenansamlingar.